Det blåser positiva vindar hos oss på Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund. Övningshuset står klart på vår räddningsstation i Tokebacka, medlyssningen är på plats och nu visar flera undersökningar och rapporter på fina siffror.

– Sedan några år tillbaka har räddningstjänsten arbetat med att aktivt professionalisera sin förvaltningsorganisation och sin myndighetsutövning och det är mycket glädjande att nu se resultatet av detta, säger förbundsordförande Daniel Filipsson (M).

SKR mäter regelbundet kommunernas myndighetsutövning och där finns det delar som rör AVRF. Vårgårda visar på stora framsteg från 2022 till 2023 medan Alingsås får fina siffror för 2023 som är första gången de deltar i undersökningen. Under avsnittet brandskydd är det framför allt kompetens, bemötande, effektivitet och rättssäkerhet som sticker ut med höga värden. Sammantaget får AVRF 85 av 100 från Vårgårda kommun och 82 av 100 från Alingsås kommun, vilket beskrivs som väldigt höga siffror. Dessutom visar resultatet från Vårgårda kommun på en klar förbättring från 2022.

– Arbetet fortsätter även framåt men det är givetvis fantastiskt roligt att förändringarna som gjorts syns i mätningarna. Det blir ett kvitto på att vi kan vara serviceinriktade samtidigt som vi inte tummar på rättssäkerheten, säger Emma Gustafsson, chef på myndighetsavdelningen på AVRF.

Jämställdhetsarbete ger resultat

Ett annat viktigt utvecklingsområde som AVRF fokuserat på i många år är jämställdhet. Generellt sett är svensk kommunal räddningstjänst långt ifrån att spegla det samhälle den verkar i, men AVRF ligger i framkant av utvecklingen.

MSB:s rapport för 2023 visar att AVRF ligger på 14,6 procent kvinnor när det handlar om operativ heltidspersonal. Detta att jämföras med rikssnittet som ligger på 7,3 procent. Vad det gäller kvinnliga befäl på heltidsorganisationer är den nationella siffran 3,5 procent medan AVRF redovisar 12,5 procent. Även bland räddningspersonal i beredskap (RIB) ligger AVRF något över riksgenomsnittet i andel kvinnor.

– Vi ligger bra till, men är inte framme. I dag har vi inga kvinnliga befäl på våra RIB-stationer i Vårgårda och Sollebrunn och vi måste även arbeta med att öka mångfalden i vår organisation, säger Andreas Nordblom, enhetschef för insats och beredskap, och fortsätter:

– Vi vet aldrig vad vi möter när larmet går så olika bakgrund, olika personligheter och olika erfarenheter bidrar till en samlad kompetens som gör att vi kan lyckas med vårt breda uppdrag.

Bristen på arbetskraft och rätt kompetens kommer att vara en stor utmaning för hela samhället framöver. Det gäller även inom räddningstjänsten med dess viktiga roll inom totalförsvaret. Därför är det angeläget att spegla samhället och säkerställa att rekryteringsbasen omfattar alla.

– Vi vill vara en modern räddningstjänst och då måste vi fokusera på jämställdhet och mångfald. Räddningstjänsten ska vara en arbetsplats för alla, det är inte minst oerhört viktigt om vi ska ha möjlighet att bemanna upp till den nivå som krävs när vi nu bygger upp det civila försvaret. Där är kravet på oss att ha förmåga att hantera fler komplexa uppdrag vid räddningstjänst under höjd beredskap, säger förbundsdirektör Linda Ottosson.