Vattensäkerhet
Att vara först på plats när någon råkar ut för ett drunkningstillbud innebär svåra ställningstaganden. Du måste överväga den risk du tar själv om du ger dig ut på vattnet till en nödställd eller att dyka efter någon som nyss sjunkit till botten.
Första hjälpen
En person som fått vatten i lungorna och inte är vid medvetande måste omgående få hjälp med konstgjord andning och hjärt- och lungräddning.
Larma alltid ambulans och räddningstjänst på 112 och var noga med vägbeskrivningen för att kunna få hjälpen på plats så snabbt som möjligt.
Poolsäkerhet
De flesta barn drunknar vid badplatser eller i trädgårdspooler. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år.
I Sverige är det lag på att ha ett skydd kring fasta pooler och dammar som är djupare än 20 cm. Flyttbara pooler bör skyddas av staket eller lock, finns inget lämpligt skydd bör de tömmas efter användning.
Båtliv
Informera om möjligt någon anhörig eller vän när du tänker ge dig ut på sjön, vart du ska, när du beräknas vara tillbaka och hur man kan nå dig. Se till att du har mobiltelefon med dig och att den är laddad.
När du vistas på sjön eller i dess närhet bör du alltid ha flytväst på dig.
Många av de som omkommer eller skadas i samband med bad- och båtolyckor varje år är påverkade av alkohol. Alkohol försämrar omdömet och reaktionsförmågan och ökar drastiskt olycksrisken för både den som intagit alkohol och för dem som befinner sig runtomkring.
På isen
Det finns gott om aktiviteter att njuta av på våra isar under vinterhalvåret. Men oavsett vad man gör så måste man vara medveten om isens risker och vara förbered med rätt utrustning.
Tänk på att alltid ha med dig:
isdubbar
ispik
räddningslina
flythjälp
mobiltelefon i vattentät påse.