Bakgrund

Mot bakgrund av lagstiftning i lagen om skydd mot olyckor, där det anges att kommunerna har ansvar för att räddningsinsatser genomförs likvärdigt och på ett effektivt sätt över hela landet, har vi för avsikt att försöka stärka förmågan i kommunernas ytterområden. Främst gäller det områden där räddningsstyrkorna i förbundet har lång framkörningstid. Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund har som mål att införa en organisation där frivilliga och lämpliga personer som bor i dessa områden engageras för att bli en Civil insatsperson - CIP.

Vad menas med Civil insatsperson?

En Civil insatsperson ska frivilligt efter en enklare utbildning kunna vara den första person som kommer fram till en olycksplats och kan påbörja en insats innan räddningstjänsten kommer fram. Tidsvinsten kan vara så mycket som 20–30 minuter. Beroende på olyckans art och hur långt den framskridit eller utvecklats så kan den tidsvinsten ha helt avgörande betydelse av händelsens utgång. En brand är ofta liten i början och på något sätt behöver händelseförloppet brytas så att inte fortsatt utveckling av branden sker. Där kan CIP med enkla medel, till exempel med hjälp av en handbrandsläckare, släcka branden medan den ännu är hanterbar. Dessa personer har ofta en mycket god lokalkännedom och kan fungera som vägvisare för räddningsstyrkan eller ambulansen.

Även vid vissa typer sjukdomsfall skulle CIP kunna vara en resurs där en tidig insats med till exempel hjärt- och lungräddning kan rädda liv. Exempel på sådana system finns redan i dag som visat mycket bra resultat.

Alla som medverkar som CIP gör det helt frivilligt och ingen ersättning utgår. Motiv för att medverka är att den man hjälper troligen är en granne eller annan som vistas i närområdet.

Är du intresserad av att bli en Civil insatsperson?

Om du är intresserad av att bli en Civil insatsperson, eller om du vill ha ytterligare information, är du välkommen att kontakta oss! Du hittar kontaktuppgifterna i högerspalten.