Motiveringarna för insatserna löd som följer:

Shadi var i simhallen i Alingsås för att bada med sin 4-åriga dotter. Plötsligt hörde han att någon skrek på hjälp och han förstod direkt att det handlade om en drunkningsolycka. Shadi, som till yrket var brandman vid Bohus Räddningstjänstförbund, agerade snabbt och sprang mot barnbassängen. Där såg han en helt blå och livlös pojke i förskoleåldern. Han lämnade över sin dotter till en person i närheten, instruerade denne att larma 112 och påbörjade därefter HLR. Efter några minuters HLR såg han livstecken hos pojken och efter en stund började denne andas själv. Pojken överlämnades till sin förälder i avvaktan på att ambulans skulle komma till platsen. Shadi har genom sitt agerande räddat livet på en medmänniska.

Grzegorz hade varit ute och fiskat på sjön Gerdsken och var på väg mot bryggan i sin båt, när han hörde en kvinna ropa på hjälp. Han försökte hitta varifrån ropet kom och såg till slut ett huvud sticka upp över vattenytan ca 50-60 meter ut i sjön. Han tog sig snabbt ut till kvinnan och hjälpte henne in till land. Kvinnan, som är en van simmare, uppgav själv att hon inte hade kunnat ta sig till bryggan på egen hand och att hon inte hade klarat sig om inte Grzegorz hade kommit till hennes undsättning. Grzegorz har genom sitt agerande räddat livet på en medmänniska.

Känner du en eller flera vardagshjälte som utfört en bragdartad insats? Det går bra att nominera den eller dem för 2024 redan nu, klicka här för mer information och använd e-tjänsten nedan för att nominera!