Tack till er som har en brandman anställd hos er!
Utav Sveriges ca 16 000 brandmän är ca 70 % så kallade RiB- räddningspersonal i beredskap, det vill säga att de har en annan huvudarbetsplats men rycker ut på larm under sin beredskap.
Inom Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund har vi två RiB-stationer, en i Sollebrunn och en i Vårgårda. Under den tiden RiB-personalen har beredskap är de ständigt redo att släppa allt de har för händerna och snabbt åka till sin respektive station. I Vårgårda behöver de sitta i brandbilarna senast 5 minuter efter att larmet gått, och i Sollebrunn är den tiden 7 minuter. Det innebär uppenbarligen stort ansvar för de RiB-anställda, men det innebär även en förstående arbetsgivare som är beredd att släppa sin personal på det viset.
Under de två sista dagarna i augusti har vi på AVRF bjudit in våra RiB-anställdas huvudarbetsgivare till frukost på respektive brandstation som tack för att de möjliggör för det viktiga arbete som vår RiB-personal utför. Under frukostarna fick arbetsgivarna möjlighet att ställa frågor och utbyta erfarenheter. Räddningschef Ante Mikacic visade presentation kring vad de faktiskt möjliggör. Det hela avslutades med en rundvandring av stationerna som gavs av stationsansvarig styrkeledare på respektive station.
Deltagarna kom från organisationer som både har många och enstaka brandmän på sina arbetsplatser. Flera av dem berättade om att det är en stor fördel för företaget att ha en brandman i sitt team. Dels bidrar de med att höja säkerheten på arbetsplatsen i form av HLR-kunskap och brandsäkerhetskunskap, men arbetsgivarna lyfter även att brandmännen höjer hela ortens säkerhet. De är viktiga för det lilla samhället!
Av räddningschefens information framkom det att det generellt inte är så mycket tid varje månad som en RiB behöver lämna sin arbetsplats för larm - drygt 1-2 timmar per beredskapsvecka som de normalt sett har en vecka per månad.
Den 5 september anordnas den nationella kampanjen Brandman på jobbet-dagen. Kampanjen anordnas av Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor, RRB, och är till för Sveriges RiB-anställda brandmän och deras huvudarbetsgivare. Kampanjen syftar till att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare, och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. De RiB-anställda kan delta i kampanjen genom att bära något från sin brandmannautrustning på sin vanliga arbetsplats. Detta innebär att du under den dagen säkert kan stöta på en person klädd i larmställ på alla möjliga ställen i samhället och även på sociala medier.
Med tanke på att det är så stor andel av Sveriges räddningstjänster som bemannas av RiB kan man säga att de utgör ryggraden i det svenska brandförsvaret. Det är avgörande för vår säkerhet att vi har personer som är villiga att bli RiB men även att vi har arbetsgivare som är öppna för att ha medarbetare med den typen av uppdrag.