Nu startar räddningstjänstprofil på Hjälmared folkhögskola
Nu startar Hjälmared folkhögskola tillsammans med Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Sveriges första folkhögskoleutbildning med målet att deltagarna går vidare till ett arbete som brandman eller annat samhällsviktigt arbete.
I mitten av augusti gick startskotten för räddningstjänstprofilen på Hjälmareds folkhögskola och delar av utbildningen kommer att genomföras på Alingsås räddningsstation och med räddningstjänstens instruktörer. En räddningstjänstutbildning på folkhögskolenivå tror man kommer få många positiva effekter på både kursdeltagarna och för samhället i stort.
— Våra deltagare är lite äldre och därför mer medvetna om vad de vill med sitt liv och sin framtid, säger Mikael Lindgren, rektor Hjälmared folkhögskola. Många av våra elever väljer yrkesinriktningar i samhällstjänst.
Folkhögskolan har i sin form fungerat som en plattform för elever att välja sitt framtida yrke. Bland annat har personer som slutfört sina gymnasiestudier på folkhögskolans allmänna kurs och på så sätt fått tillträde till högre utbildning, valt yrkesinriktning för att gå in i samhällstjänst. Det kan vara lärare, förskollärare, sjuksköterska, polis, brandman eller socionom.
— Studenterna kommer att få stor inblick i räddningstjänstens samhällsviktiga och mångfacetterade uppdrag, få stöd för att kunna träna inför och genomföra fysiska tester samt prova på olika arbetsuppgifter i en brandmans vardag, säger Linda Ottosson, förbundsdirektör Alingsås och Vårgårda räddningstjänst.
Mångfald, jämställdhet och demokrati
Folkhögskolan vill vara en aktiv del i samhällsbygget. Folkhögskolan har en lång erfarenhet av att snabbt ställa om och skapa de kurser som efterfrågas utifrån de behov som finns i samhället. Flyktingkriser och pandemin visade på ett tydligt sätt hur folkhögskolan snabbt ställde om och rustade för nya kurser i bristyrkessfären. I denna oroliga tid ökar behovet av räddningstjänstens specifika kunskaper i samhället och här kan folkhögskolan bidra.
— Vi har god erfarenhet genom att ha bedrivit utbildning med fokus på polisyrket, säger Mikael Lindgren. Samverkan med Polismyndigheten har på ett bra sätt visat hur det är möjligt att främja samhällsutvecklingen samtidigt som individer ges möjlighet att växa, mogna och bli inkluderade.
Ett annat viktigt syfte med utbildningen är att eleverna alldeles oavsett framtida yrkesval på något sätt kommer att bidra till att stärka civilsamhället med de kunskaper de tar med sig från utbildningen.
Stärka civilsamhället
— I det omvärldsläge vi befinner oss i behöver alla göra det man kan för att stärka Sveriges krisberedskap och civila försvar, säger Linda Ottosson. Vi tror att vi med denna utbildning drar ett viktigt strå till stacken och bidrar till att öka civilsamhällets förmåga att hantera samhällsstörningar - ju fler personer som har kunskap och kan bidra vid olika former av kriser eller olyckor, desto starkare blir det svenska samhället.
En räddningstjänstprofil på Hjälmared folkhögskola är inte bara till gagn för räddningstjänsten i Alingsås och Vårgårda. Eleverna kommer från olika delar av landet och kan framöver tänkas komma förstärka någon annan räddningstjänst som RiB eller heltidsbrandman för de fall de väljer att fortsätta sin utbildning med GRIB eller SMO.
— Samverkan är ett väsentligt ledord, säger Mikael Lindgren. När det kommer till räddningstjänstprofilen är såväl räddningstjänsten, kommun, region, stat och folkhögskolas samverkan i kunskaper och resurser en möjliggörare.