Vattensäkerhet

Att vara först på plats när någon råkar ut för ett drunkningstillbud innebär svåra ställningstaganden. Man måste överväga den risk man tar själv att simmande ge sig ut på vattnet till en nödställd eller att fridyka efter någon som nyss sjunkit till botten.

En person som fått vatten i lungorna och inte är vid medvetende måste omgående få hjälp med konstgjord andning och hjärt- lungräddning.

Larma alltid ambulans och räddningstjänst på tel 112 och var noga med vägbeskrivningen för att kunna få hjälpen på plats så snabbt som möjligt.

Poolsäkerhet

De flesta barn drunknar vid badplatser eller i trädgårdspooler. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år.

I Sverige är det lag på att ha ett skydd kring fasta pooler och dammar som är djupare än 20 cm. Flyttbara pooler bör skyddas av staket eller lock, finns inget lämpligt skydd bör de tömmas efter användning.

Båtliv

Informera om möjligt någon anhörig eller vän när du tänker ge dig ut på sjön, vart du ska, när du beräknas vara tillbaka och hur man kan nå dig. Se till att du har mobiltelefon med dig och att den är laddad.

När man vistas på sjön/havet eller i dess närhet bör man se till att man alltid har flytväst på sig.

Många av dem som omkommer eller skadas i samband med bad- och båtolyckor varje år är påverkade av alkohol. Alkohol försämrar omdömet och reaktionsförmågan och ökar drastiskt olycksrisken för både den som intagit alkohol och för dem som befinner sig runtomkring.

På isen

Det finns gott om aktiviteter att njuta av på våra isar under vinterhalvåret. Men oavsett vad man gör så måste man vara medveten om isens risker och vara förbered med rätt utrustning.

Tänk på att alltid ha med dig:
Isdubbar, ispik, räddningslina, flythjälp, mobiltelefon i vattentät påse

 

Läs mer om säkerhet vid vatten på  www.svenskalivraddningssallskapet.se